Mai intai, tratamentul se incheie cand doctorul tau spune ca s-a incheiat. Chiar daca ai trecut printr-o operatie, doctorul tau va recomanda probabil sa continui cu chemoterapie, terapie hormonala, sau radioterapie. Nu e de gluma, conformeaza-te. (Dick Bloch, care-a invins un cancer de plamani catalogat ca terminal, spune
ca, in salonul sau, toti cei 4 colegi ai sai de salon au preferat sa ignore
tratamentul optional post operatie. 5 ani mai tarziu Bloch, care urmase tratamentul,
era singurul dintre ei fara recidive de cancer).
Dar odata ce inchei tratamentul, ce ramane de facut?
Dupa cum doctorul probabil ti-a spus, odata ce ai avut cancer de san, ai un risc ceva mai crescut de a dezvolta un nou cancer de san decat o persoana care n-a avut cancer de san niciodata. Riscul e relativ mic, si depinde de tipul de tratament pe care l-ai urmat, dar, in principiu, e nevoie de atentie. De aceea e necesar ca un doctor sa-ti urmaresca evolutia dupa tratament. Nu vei ramane neaparat cu acelasi medic, dar nu te teme, n-ai sa ramai de una singura. Daca nu esti sigura, intreaba celelalte femei pe cine au ales si de ce.
Societatea Americana de Oncologie recomanda:
1. Un examen fizic efectuat de un doctor la fiecare 4-6 luni, vreme de 5 ani.
2. O auto-examinare a sanilor in fiecare luna.
3. O mamograma la fiecare 12 luni. Pentru femeile care au trecut prin extirparea cancerului cu prezervarea sanului urmata de radioterapie, o mamograma la 6 luni dupa incheierea radioterapiei, apoi o mamograma a ambilor sani la fiecare 12 luni.
4. Raportarea imediata a anumitor simptome (vezi lista mai jos)
5. Un examen al pelvisului la fiecare 12 luni, daca tratamentul a inclus tamoxifen
Simptome care trebuiesc raportate imediat la doctor:
* Orice schimbari in sanul/sanii ramasi si in zona pieptului, dureri neobisnuite, pierderea poftei de mancare sau scaderea in greutate, modificari in ciclu menstrual, scurgeri vaginale neobisnuite sau vedere incetosata.
* Ameteala, tuse care nu dispare, raguseala, taierea respiratiei, dureri de cap, de spate, sau probleme de digestie anormale sau care nu dispar.
Dupa tratament, ai sa te simti probabil obosita. Nu fii surprinsa, corpul tau are nevoie de odihna. Exercitiul fizic poate grabi procesul de recuperare.
Intoarce-te la viata ta normala. Adauga in program, preventiv, mai multa activitate fizica, o dieta sanatoasa, si teste normale pentru varsta ta (cum ar fi densitatea osoasa, si un examen de colon). Si, nu te teme, 5 ani trec cu iuteala vantului.
|