1. Romania: Cancer de san (info)
10. Sus moralul!

Home

2. Ce este cancerul de san?
3. "De ce eu?"
4. Diagnostic "la timp"
* Auto-examinare
* Control medical periodic. Mamograma.
5. Ei, si daca e?
6. Plan de bataie.
7. Cu ce doctor urmezi tratamentul?
8. Tipuri de tratament
9. Cum comunici cu doctorul tau?
10. Sus moralul!
11. Patru tehnici de meditatie
12. Ce le spui alor tai?
13. Dupa tratament
14. Nu esti mai putin femeie
15. Comunitate
16. Referinte

Se zice ca tot omul capata cateva celule cancerigene, cam de sase ori pe an. De obicei, sistemul imun (sistemul care apara corpul de infectii) le detecteaza rapid si le distruge fara urma. Omul ramane sanatos. Alteori insa, sistemul imun e putintel distrat sau slabit, sau acele celule sunt foarte agresive. Atunci sistemul imun nu mai face fata, si cele cateva celule "prind radacina", incep sa se multiplice... si poftim: apare un caz de cancer.

E o teorie. Nimeni nu stie exact ce cauzeaza cancerul. Dar, lucru rar, se stie ca o atitudine mentala pozitiva influenteaza in bine capacitatea de autoaparare a organismului. Studii recente pe soricei arata ca, sub stres, soriceii se imbolnavesc mai des de cancer. Tot in soricei, sub stres, tumorile cancerigene cresc mult mai repede. Studii pe oameni arata, consistent, ca cei care mentin o stare buna de spirit pe durata tratamentului se vindeca mai repede.


Starea ta de spirit este extrem de importanta. Incerca sa-ti mentii moralul ridicat pe durata tratamentului.

Exercitiul fizic, relaxarea, recreerea si exprimarea sentimentelor sunt metode prin care poti reduce nivelul de stres.

Mai intai, o data si pentru totdeauna, cancerul nu este o pedeapsa. Daca ar fi, nu ar exista pe lume copii de trei ani bolnavi de leucemie.

Apoi, capul sus. Ai toate motivele sa fii mandra de tine. Esti intre putinele femei din Romania care au avut inteligenta si prezenta de spirit de a merge la doctor inainte de a fi prea tarziu. Bravo tie!

Apoi, ai incredere in faptul ca ai sa te vindeci. Statistic vorbind, ai toate sansele sa te vindeci. Dar chiar daca nu ar fi asa, tu nu esti o data statistica! Tine minte ca pentru orice tip de cancer, oricat de grav, exista cel putin o persoana in lume care s-a vindecat in conditiile in care medicii nu i-au dat nici o sansa. Ce conteaza este taria de spirit.

Tratamentul nu este usor. Chiar daca medicamentele pe care le iei nu sunt depresive, fiecare vizita la spital poate fi traumatizanta prin... simpla influenta a mediului. E normal sa ai zile in care te simti putin mai deprimata. Ai ingaduinta fata de tine si in asemenea ocazii rasfata-te putin. Fa-ti un plan de contra-atac pentru asemenea zile. Vorbeste la telefon cu o prietena. Fa o plimbare. Mergi la o cofetarie. Fa ceva ce iti face cu adevarat placere.

In fiecare zi, incearca sa pui deoparte baremi o ora in care sa faci ceva ce iti face placere. O ora pe zi, incearca sa fii egoista. Poate fi orice, practicarea unui sport, un joc de carti, o sueta la telefon, sau mersul la un film. Important e sa-ti rupi rutina zilnica de dragul de a face ceva numai pentru tine. Cei care gasesc placere in viata se vindeca mai repede.

Incearca sa ai grija de cineva sau ceva in mod regulat - poate fi ceva la fel de simplu ca o planta sau o pisica. Un studiu recent arata ca persoanele care au grija de animale sau plante se vindeca mai repede ca celelalte. Lucrurile vii care se bizuie pe noi ca sa supravietuiasca ne fac sa ne simtim necesari.

Fa-ti timp pentru o ora de exercitiu fizic moderat in fiecare zi (intreaba-l pe doctorul tau mai intai ce tip de exercitii poti face fara probleme; nici o grija, cele mai multe sunt OK). In nici un caz nu presupune ca doar pentru ca ai fost diagnosticata cu cancer trebuie sa te feresti de exercitiu fizic! Un studiu la Ohio State University a gasit ca exercitiul fizic a ajutat 93% din 251 de pacienti cu cancer sa se simta mai bine fizic si emotional!
Daca tratamentul presupune internarea in spital, e cu atat mai important sa continui sa te misti si sa nu stai tintuita in pat. O plimbare in curte, un etaj urcat cu incetisorul pe scari, ridicari laterale de picior, zece genuflexiuni au sa te tina ocupata si au sa aiba si grija ca muschii tai (pe care poate nici nu constientizezi ca-i ai pana nu ii pierzi) sa nu se topeasca dupa doar o saptamana de spital.

Pe de alta parte, ai putina minte si fereste-te de activitati fizice grele, mai ales pe partea cu sanul bolnav. Nu freca podeaua, nu cara sacose grele, nu cara copilul sau nepotul.

Incearca sa-ti comunici sentimentele. Studii recente arata ca persoanele cu cancer care isi exprima emotiile - in special supararea - si care cer ajutor se descurca mult mai bine ca cele care adopta o atitudine stoica si isi suprima sentimentele.
Aceleasi studii arata ca, dintre pacientii cu cancer de san, cei melancolici, apatici, si cei care isi ascund supararea au mai multe recidive de cancer decat pacientii care cauta sprijin social si emotional si isi exprima supararea si alte sentimente.

Nivelul scazut de auto-respect -- confirmat de nenumarate studii intre pacienti de cancer -- creste imediat cand acestia sunt incurajati sa fie egoisti si sa-si exprime supararea.
Motivul pentru care e important pentru o persoana cu cancer sa dezvolte o viata emotionala mai satisfacatoare, mai putin stresanta, este ca depresia cronica si stresul slabesc sistemul imun. Medicamentele si tratamentele nu sunt neaparat la fel de eficiente impotriva cancerului cat sunt anticorpii produsi de corpul tau. Izolarea incurajeaza depresia si anxietatea si poate bloca procesul de vindecare.

Suportul psihologic extern este esential. Impartasirea sentimentelor cu o alta persoana te va face sa te simti usurata. Sunt numeroase persoane din afara familiei cu care poti sta de vorba: doctorul tau, preotul de la biserica, colega de birou, o alta persoana care a invins cancerul de san.

Fa planuri de viitor. Discuta-le cu familia ta. Stabileste-ti teluri. Gaseste motive sa te bucuri de viata. Dar evita sa-ti asumi responsabilitati nenecesare pe durata tratamentului. Concentreaza-te asupra factorilor care pot reduce nivelul de stres din viata ta, nu asupra celor care-l pot creste (exemple negative ar fi contractarea unei datorii majore in scopul efectuarii unei excursii sau cumparaturi, sau planificarea in cele mai mici detalii a unei nunti).
Unele persoane sunt atat de socate de diagnosticul de cancer, incat isi pun viata "la frigider" pe durata tratamentului. Nu face asta. Incearca sa duci o viata normala, nu te priva de nimic. Continua sa te vezi cu prietenii, continua sa mergi la concerte, filme. Continua sa-ti uzi florile, sa mangai pisica, sa-ti vizitezi nepotii. Gaseste motive sa te bucuri de viata. E important.

Gandeste-te la toate lucrurile bune cu care esti binecuvantata in fiecare zi. Gandeste-te la toate persoanele care iti zambesc intr-o zi, la cele care se bucura sa te vada. Gandeste-te la cei care depind de tine, la cei care au nevoie de tine. Repeta-ti in fiecare zi: sunt dorita, necesara, importanta, speciala.

Incearca sa-ti faci loc in program, zilnic, pentru o jumatate de ora de meditatie. Daca nu crezi ca mintea are putere asupra corpului tau, hai sa facem un scurt experiment. Inchide ochii si incearca sa-ti imaginezi o LAMAIE. Una mare si sanatoasa, galbena, cu coaja poroasa, amaruie, plina de zeama, plina de ZEAMA. Mentine imaginea vreme de 30 de secunde, apoi deschide ochii. Simte interiorul gurii. Ti-a lasat gura ceva apa? Ei bine, daca 30 de secunde cu o lamaie imaginara ii spun corpului tau sa produca urgent ceva saliva, gandeste-te ce efect ar avea jumatate de ora in care iti imaginezi cum invingi boala!

10A. Ganduri de bine

Webmaster: Pink RO © 2003