1. Romania: Cancer de san (info)
* Control medical periodic. Mamograma.

Home

2. Ce este cancerul de san?
3. "De ce eu?"
4. Diagnostic "la timp"
* Auto-examinare
* Control medical periodic. Mamograma.
5. Ei, si daca e?
6. Plan de bataie.
7. Cu ce doctor urmezi tratamentul?
8. Tipuri de tratament
9. Cum comunici cu doctorul tau?
10. Sus moralul!
11. Patru tehnici de meditatie
12. Ce le spui alor tai?
13. Dupa tratament
14. Nu esti mai putin femeie
15. Comunitate
16. Referinte

2. Control medical periodic.

O data pe an, programeaza-ti un control medical al sanilor. Nu e mare lucru, e aceeasi procedura de palpare, dar efectuata de personal medical. Medicul tau de familie, un ginecolog, un obstetrician, sau chiar o asistenta medical sunt cu totii perfect calificati. Incearca sa faci controlul la aceeasi persoana de fiecare data. Prin comparatie, au mai multe sanse de a observa orice modificare aparuta de la examinarea anterioara.



Nu amana. Daca ti-e jena, cere sa fii consultata de o persoana calificata de sex feminin (doctor / asistenta) si gata.


3. Mamograma

Daca ai trecut de 50 de ani (sau chiar mai devreme daca rude apropriate au avut cancer de san), e momentul sa-ti programezi o mamograma. In fiecare an! Discuta cu medicul tau de familie, si tine-te tare pe pozitie daca din comoditate incearca sa te faca sa te razgandesti: e vorba de viata ta. [Daca nu te ia in serios, probabil ca e cazul sa-ti schimbi medicul de familie].

Tine minte, o mamograma detecteaza cancerul de san in medie cu 2-4 ani mai devreme decat examinarea prin palpare. 2 ani aditionali cu o boala parsiva precum cancerul te pot costa viata.

Mamograma este o investigatie radiologica. Nu te teme, cantitatea de radiatii este nesemnificativa; avantajul unei detectii timpurii este mult mai important. Sanii tai vor fi pusi pe rand intr-un aparat care-i va apasa usor orizontal si vertical, ca intr-o menghina. Nu e dureros.


Rezultatul mamogramei nu este prin definitie diagnosticul definitiv - celulele nu se pot vedea pe film. Radiologul va interpreta rezultatul; daca ceva e suspect, va trebui sa treci prin alte investigatii (biopsie cel mai probabil; in cadrul biopsiei se recolteaza pentru analize de laborator o bucatica minuscula de tesut din zona suspecta).