1. Romania: Cancer de san (info)
* Auto-examinare

Home

2. Ce este cancerul de san?
3. "De ce eu?"
4. Diagnostic "la timp"
* Auto-examinare
* Control medical periodic. Mamograma.
5. Ei, si daca e?
6. Plan de bataie.
7. Cu ce doctor urmezi tratamentul?
8. Tipuri de tratament
9. Cum comunici cu doctorul tau?
10. Sus moralul!
11. Patru tehnici de meditatie
12. Ce le spui alor tai?
13. Dupa tratament
14. Nu esti mai putin femeie
15. Comunitate
16. Referinte

1. Auto-examinare

O data pe luna, programeaza-ti o sedinta de auto-examinare a sanilor, preferabil la cateva zile de la ultima zi de menstruatie (in apropierea ciclului, sanii sunt ceva mai incordati si mai sensibili). Nu dureaza mai mult de 10 minute.

O sedinta completa de auto-examinare consta in trei etape: culcata, in picioare, si la oglinda. Informativ, cei mai multi noduli cancerigeni (41%) se formeaza in zona superior-laterala a sanului, catre sub brat. O alta zona periculoasa este cea din spatele areolei (zona aceea circulara centrala de culoare mai inchisa)(Fig.1).

I. Culcata.In prima etapa, intinde-te pe pat sau podea cu o perna sub umarul drept, si pune bratul drept sub cap (Fig.2). Cu cele trei degete din mijloc (aratatorul, mijlociul, si inelarul) de la mana stanga palpeaza usor sanul drept, centimetru cu centimetru. Repeta una din miscarile de mai jos de trei ori, o data palpand foarte usor, o data apasand cu presiune medie, si o data apasand ferm:
A. miscare verticala (recomandat): palpeaza sanul in sus si in jos, incepand de sub brat pana la osul stern, si de la umar pana sub san (Fig.3, stanga).
B. miscare concentrica: palpeaza usor, cu o miscare concentrica, sanul stang, centimetru cu centimetru, catre centru, pentru a depista un eventual nodul sau orice modificare in tesutul mamar. Incepe miscarea de sub brat, unde de asemenea apar noduli (Fig.3, centru).
C. miscare in zig-zag: palpeaza in zig-zag, incepand de sub brat catre centru, apoi din centru catre exterior, din exterior catre centru, si asa mai departe (Fig.3, dreapta).
Repeta manevra, cu mana stanga pe sanul drept.

II. In picioare. Cel mai simplu e s-o faci sub dus, dupa sapunire (degetele aluneca mai usor). In aceasta pozitie poti verifica mai usor partea lateral exterioara a sanului (catre sub brat), unde aproape jumatate din cancerele de san apar:
Ridica bratul stang; cu degetele mainii drepte, palpeaza usor, cu o miscare verticala, concentrica, sau in zig-zag, pentru a depista un eventual nodul sau orice modificare in tesutul mamar. Nu uita sa palpezi si zona de sub brat.
Repeta manevra, cu mana stanga pe sanul drept.

III. La oglinda. Stai in picioare, in fata oglinzii, intr-un loc bine luminat. Ia, pe rand, fiecare din urmatoarele pozitii:
A. Cu bratele pe langa corp, relaxate.
B. Cu mainile in sold, usor aplecata inainte.
C. Cu bratele incrucisate deasupra capului, dreapta.

si uita-te dupa:
- orice modificari in marime, forma, sau pozitie a sanului;
- gropite sau riduri pe san;
- piele inrosita sau umflata in zona centrala;
- orice scurgere cu sange, inchisa la culoare, sau lipicioasa.

Fig.1. Statistic, unde apar noduli cancerigeni.
base_diagram.gif
(41% catre sub brat, 34% in spatele areolei)





Fig.2. Pozitia pentru examinare culcata.
base_va.gif





Fig.3. Trei tipuri de palpare
base_all.gif
Palpare verticala (recomandat), circulara, si in zig-zag






Daca simti ceva in neregula (un nodul, adica), NU PANICA.
Verifica si celalalt san: simti ceva similar? Daca da, probabil ca nu ai de ce sa te sperii.
Apoi, cum simti nodulul? Cei mai multi noduli cancerigeni au trasaturi particulare: duri, de obicei nedurerosi si izolati (apare doar unul singur), nu se deplaseaza - cand il atingi, nodulul si textura din jur se misca impreuna.


E important sa repeti procedura in fiecare luna, ca sa te obisnuiesti cu ce inseamna "normal" pentru sanii tai.

Orice aspect neobisnuit, chiar daca nu pare suspect si nu te ingrijoreaza, implica o vizita neintarziata la medic. Doua saptamani de intarziere nu sunt mare lucru. Un studiu efectuat in Romania arata insa ca, din pacate, intre momentul in care femeia depisteaza prin autopalpare nodulul la nivelul sanului si momentul prezentarii la specialist trec, in medie, aproximativ doi ani!!

Fa-ti putin timp si discuta problema controlului lunar si cu fiica, mama, sora, sau prietena ta. Pana cand Ministerul Sanatatii va porni o campanie de informare adecvata... asta e, in noi e nadejdea.

AUTO-EXAMINAREA NU TINE LOC DE CONTROL MEDICAL PERIODIC.
Dar ai incredere in tine; la urma urmei, tu iti cunosti corpul cel mai bine.