O chestiune ceva mai delicata: cu ce doctor urmezi tratamentul?
Ramai cu medicul care ti-a pus diagnosticul? Mergi pe mana oncologului care-a tratat-o pe matusa de cancer pe tiroida acum doi ani? Mergi la cel mai renumit specialist? La centrul oncologic din Bucuresti? La Iasi?
Ideea este, mergi pe mana celui care are suficienta experienta in *cancer de san*. Intreaba-l pe medic, foarte simplu: "Domnule/doamna doctor, cate cazuri de cancer de san tratati intr-un an de zile?". Daca iti spune "Ei bine, tratez doi sau trei pacienti in fiecare an", eu cred ca ar trebui sa spui: "Puteti sa-mi recomandati pe cineva cu multa experienta?".
(Vezi, oamenii se rusineaza sa se duca la medic si sa spuna:"Stii, doctore, mi-ai zis ca am cancer si ca sansele mele sunt 50-50%". Au 50% sanse sa-si piarda viata, si ei se rusineaza sa spuna "As vrea sa merg la cineva cu experienta"... )
Inca ceva. Institutul National de Oncologie din SUA, cu sprijinul a 150 centre oncologice din State si din 22 de alte tari, a cheltuit resurse enorme pentru a introduce fiecare tratament cunoscut pentru fiecare tip de cancer intr-o baza de date. Aceasta baza de date este actualizata pentru fiecare tip de cancer in fiecare luna, dupa ce este revizuita de 72 de doctori si oameni de stiinta.
Aceasta colectie de informatii, numita PDQ (Physician Data Query), poate fi accesata in mod gratuit prin internet, la adresa de mai jos (site-ul apartine guvernului SUA):
http://www.nci.nih.gov/cancerinfo/pdq/cancerdatabase
In acest site, gasesti informatii legate de cancerul de san la:
http://www.nci.nih.gov/cancerinfo/pdq/treatment/breast/patient/
Te incurajez din tot sufletul sa folosesti aceasta resursa. Cunosc cel putin o persoana in Romania care a observat ca tratamentul prescris de medicul din localitate era mult mai putin agresiv decat cel recomandat in PDQ pentru stadiul sau de boala. Acea persoana a cautat imediat o a doua opinie la un major centru oncologic. O operatie doua saptamani mai tarziu a demonstrat ca decizia de schimbare a medicului fusese total justificata.
In fine, nu lasa problema banilor sa intervina psihologic in alegerea doctorul. Mai intai, cei mai straluciti oncologi din Romania nu discrimineaza pacientii pe motive financiare. Apoi, situatia financiara nu este legata in nici un fel de succesul unui tratament. Aceleasi pastile, aceeasi cantitate de radiatii, aceeasi procedura chirurgicala sunt implicate. Ce conteaza enorm este starea ta de spirit. Si un om invatat cu greul lupta adesea mai bine ca unul rasfatat.
|