1. Romania: Cancer de san (info)
14. Nu esti mai putin femeie

Home

2. Ce este cancerul de san?
3. "De ce eu?"
4. Diagnostic "la timp"
* Auto-examinare
* Control medical periodic. Mamograma.
5. Ei, si daca e?
6. Plan de bataie.
7. Cu ce doctor urmezi tratamentul?
8. Tipuri de tratament
9. Cum comunici cu doctorul tau?
10. Sus moralul!
11. Patru tehnici de meditatie
12. Ce le spui alor tai?
13. Dupa tratament
14. Nu esti mai putin femeie
15. Comunitate
16. Referinte

Daca tratamentul te-a costat un san, capul sus. Sa nu-ti para rau nici o clipa. A fost necesar.

Mai intai, esti femeie prin inima si mintea pe care le ai. Restul conteaza extrem de putin.

Apoi, doctorul iti va recomanda un soi de pernita suport care sa inlocuiasca sanul. Nu e un moft estetic: in atatia ani de zile coloana ta vertebrala s-a obisnuit cu o incarcatura simetrica. O modificare in greutate de genul asta iti va distruge echilibrul si cauza probleme de coloana mai tarziu. Dupa doar cateva saptamani de la operatie, daca nu ai grija sa achizitionezi aceasta pernita, ai sa observi cum umerii tai deja nu mai sunt la acelasi nivel.
Se pare ca uneori romanca, femeie inventiva, apeleaza la saculeti din panza umpluti cu orez in chip de pernita. Nu doresc nimanui sa ajunga la asta. In Bucuresti, INA Sport & Medical Center (Str. Batistei 29) comercializeaza pernite din silicon. Nu cred ca sunt singurul centru care ofera asemenea servicii. Daca pretul iti depaseste posibilitatile financiare (E100), nu dispera. Fa-ti curaj si contacteaza prin e-mail sau scrisoare una din fundatiile contra cancerului de san din strainatate; explica situatia, mentioneaza echivalentul venitului tau lunar in E sau USD, spune-le ca asigurarea medicala in Romania nu acopera aceasta pernita (cum ar fi normal!!), si promite ca dupa achizitionarea pernitei le vei remite bonul de casa, ca dovada ca ai folosit intr-adevar banii in acest scop. Nu uita ca vorbesti cu oameni care au trecut, ca si tine, prin aceeasi experienta, si sunt prin urmare extrem de intelegatori si saritori la greu.

Probabil vei avea nevoie de lenjerie speciala (cu un buzunar care sa imbrace pernita), dar asta nu e o problema. Exista companii care produc lenjerie specializata; companii fondate de femei care au trecut, ca si tine, printr-o extirpare de san, fara sa faca vreo concesie in feminitate. Nu stiu exact care este situatia lenjeriei specializate in Romania; insa stiu ca nu exista in lume croitorese mai binevoitoare si mai indemanatice ca acasa. Curaj. In principiu, nu vei avea nevoie de alte modificari ale garderobei. Nici nu se va baga de seama.


La o adica, daca e de mare importanta pentru tine, poti recurge mai tarziu la reconstructia sanului. Dar, uite o poveste adevarata: Aceasta minunata femeie om de afaceri abia astepta sa treaca prin operatia de reconstruire a sanului. Cu cateva luni inainte de operatie, a intalnit barbatul visurilor sale, un pictor. S-a simtit si mai presata sa faca operatia, gandindu-se ca nu cumva sa-i lezeze acestuia altminteri simtul estetic. Pana atunci... lenjeria mentinuta cu indarjire in orice moment de intimitate. Cu o saptamana inainte de operatie, femeia a revenit la consultatie, cu doua anunturi. Primul, in cursul celui mai recent romantic w-e, se logodise. Al doilea, ca urmare a aceluiasi w-e, nu mai considera operatia necesara, si prin urmare anuleaza programarea. De ce? Fara cuvinte, arata doctoritei cicatricile de la operatie: sunt total acoperite de un tatuaj floral complex, magnific, multicolor, de o frumusete care iti taie respiratia, executat de al sau logodnic. Dragostea te face sa vezi lucrurile cu alti ochi.

Curaj. Ce-a fost mai greu a trecut. E momentul sa te bucuri de viata.

Webmaster: Pink RO © 2003